2 Ekim 2018 Salı

Tanıyalım: GINTAMA


Duygu ile "Tanıyalım" köşemize hoşgeldiniz. Bu köşede anime, dizi, film, oyun vs. aklıma ne eserse tanıtacağım. İyi okumalar efenim.


İlk tanıtımımız Gintama ile başlıyor.

Öncelikle kelime anlamıyla başlayalım. Ne demek bu"Gintama" yani. "Gin" ve "Tamashi"  kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. "Gin" gümüş, "Tamashi" ise ruh demektir. Yani Gümüş Ruh demek ki bu isim Gintoki'nin permalı gümüş rengi saçlarıyla alakalı olduğu da aşikar. Ama tabii Gintama'dan bahsediyoruz bir kelime oyunu olmazsa olmaz. İsimdeki kelime oyunu ise şu "Tama" sözcüğü normalde "Tamashi" kelimesinden geliyor tamam ama "Tama" aynı zamanda top da demek. Top kelimesi çoğu şekilde kullanılır mesela işte göz topu derler, ateş topu derler vs. Ama Gintama isminin gönderme yaptığı kelime ise "Kintama". Kintama ise "Kin" yani altın, "Tama" yani top kelimelerinden oluşmakta yani altıntop demekte tabii ki hayalardan bahsediyor burada. Gintama daha isim seçiminden kendisinin nasıl bir yolda olduğunu belli ediyor görüyorsunuz.

Peki neden bahsediyor bu Gintama?
Gintama'nın mangası 2003'te yayınlanmaya başladı. Hala devam ediyor. Geçen yine Gorilla sensei tarafından bittiğine dair bir troll yedik ama o da yalan çıktı. Ah sensei yine yedin bizi. 2006 yılında ise JUMP'ın JUMPFesta olayına dahil olarak ilk bölümü yayınlandı. Gintama başıboş bir samurayın gerek komik gerekse üzücü gerekse kahramanlık dolu hayatını anlatıyor. Kendisi zamanında örgütlüymüş efenim. Shogunın Amanto adı verilen uzaylılara alın buyurun gelin  yerleşin ülke sizin diyerek buraları teslim etmesi üzerine Amantolara karşı savaşmıştır. Bu savaşta bulunan arkadaşları ise Katsura (Zura janai), Takasugi ve Sakamoto (HAHAHAHA). Bu savaştan daha bahsetmeyeyim spoiler olmasın. Bu dördünün hocaları aynıymış. Yoshida Sensei (MAzi kalbimde yaradır). Ve bu dörtlüden de bahsetmeyeyim yine spoiler gelir. Günümüze dönersek Gintoki şu an Kagura ve Shinpachi adındaki iki çocuk ile Yorozuya denilen bir yer işletmektedir. Ne yapar bu Yorozuya? Para karşılığı neredeyse her işi yapar. İşte bu üçlü neler yaşıyor onu göreceğiz animede. Başrolleri tanıyalım:


Sakata Gintoki

Başıboş, serseri bir samuray kendisi. Güçlü ama aptallığıyla güçlü olduğu gerçeğini arkaplana attırabiliyor bazen. Parfeyi ve çilekli sütü çok sever. Daha doğrusu tatlı şeyleri sever. Evet masasının arkasında şeker ile ilgili bir yazı bile bulunmakta. Saçları beyaz ile gümüş arası bir renkte doğuştan permalı, kendine has bir karizması olan biridir. Efenim Gintoki anlatılmaz yaşanıri izlenir, okunur.


Kagura

Kagura Yato gezegeninden gelen Çin geleneksel kıyafetli küçük bir kızımızdır. Böyle küçük müçük diyoruz ama hani bir vurdu mu uçurur insanı. Yato gezegeni en güçlü ırklardan birinin yaşadığı bir gezegendir. Gintoki bu kızımıza hep "Öbür animelerdeki kadın başrollere benzemiyorsun" diye laf eder. Neymiş efenim göğüsleri küçükmüş, çok yiyormuş, burnunu karıştırıyormuş, geğiriyormuş falan. Bir seviyoruz Kagura'yı böyle. En sevdiğimiz kadın başrollerden yaniii.


Shimura Shinpachi

Animedeki en normal insan (Tamam Yamazaki tamam sen de normalsin). Ve tabii ki en dertli olanı. Deliler arasında kalmış çünkü. Hiç kimse de lafını dinlemiyor düzgünce. Eve gidiyor çılgın ablası Otae var üstüne stalker Kondo sonra işe geliyor Gintoki ve Kagura.  Aşık oluyor kız aslında garip bir yaratık. Ne çektin be Shinpachi! Yanındayız Shinpachi kuuun.




Shinsengumi

Shinsengumi 1864 yılında Bakufu tarafından Kyoto'da kurulan bir polis teşkilatıdır. Animede Edo'da (Şu anki Tokyo'da) görülmektedir. Başlıca göreceğiniz isimler Hijikata, Okita, Kondo ve Yamazaki. Burada bahsedilen teşkilat üyeleri gerçekte de yaşamış olan insanlardan alınmıştır. O yüzden gidip gerçek hikayelerini okuduğunuzda biraz üzülüyorsunuz. Animedekilerle gerçektekilerin bazı ortak özellikleri olduğu gibi olmayan özelliklerin de bulunduğunu unutmayın.

Bu kadar karakterden bahsedelim ne olur ne olmaz spoiler vermeyelim.

Ve bir notum var.
Gintama birçok animeye, filme, diziye, ünlüye, oyuna, çizgi romana, politikacıya, kitaba, ülkeye, sanat eserine vs vs vs gönderi yapmaktadır. Esprilerin bir altyapısı bulunduğundan anlamadıklarınız sonra bir yerde görüp rastgeldiğinizde "Ulan bunu mu diyormuş vay be" diye şaşırdığınız zamanlar olacak. Bir anime kültürünüz varsa çoğu espriyi anlayacaksınızdır.

Bir örnek verelim. Mesela Gintama'da Gintoki'nin bir özür sahnesi vardı. İzlerken bu niye böyle yapıyor diyebilirsiniz ama gerçekte yaşanmış bir özür açıklamasına gönderme bulunmaktaydı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder