8 Ekim 2018 Pazartesi

Hadi Ağlayalım: 1 Litre Gözyaşı / One Liter of Tears / Ichi Litre no Namida





Merhaba arkadaşlar. Duygu yine burada! Bu sefer size Türk ekranlarında uyarlaması yapılacak olan bir Japon dizisiyle geldim. İsmi 1 Litre Gözyaşı ve ülkemizde de aynı şekilde yayınlanacak. Benim gibi bir odun bile 1 Litre Gözyaşı izlerken rulo rulo kağıt havlu bitirdi. Gerisini siz düşünün efem. Bu dizi gerçek hayattan uyarlandığı için daha da bir etkili oluyor. Dizinin uyarlandığı kitap Türkçe olarak çıkmıştır. 


Kitap Bin Damla Gözyaşı adıyla Portakal Kitap tarafından yayınlandı. Kitabı almanızı tavsiye ederim. Kitabı okurken Aya'nın yaşadıklarını hissedebilirsiniz. Sizden isteğim eğer kitabı almak isterseniz günlüğü ile beraber satın almanızdır. Günlüğün geliri Leyla'dan Sonra adlı bir kuruluşa gitmektedir.

Şimdi gelelim dizimize:




Dizi 2005 yılında yayınlandı. 12 bölüm sürmektedir ama 12. bölüm bir özel bölümdür ve 11. bölümden 2 yıl sonra yayınlanmıştır. Dizinin orijinal adı Ichi Rittoru no Namida'dır.Peki ne anlatılıyor bu dizide?


Aya Kito (yukarıdaki) liseye yeni başlayacak olan bir kızımızdır. Annesi, babası ve kardeşleri ile beraber yaşamaktadır. Babasının tofu dükkanı vardır. Aya yaşam dolu ve tatlı bir kızdır. Fakat annesi Aya'nın artık eskisi gibi olmadığını farkedecektir. Aya sık sık düşmeye başlamıştır. Dengesini kaybetmiştir. Hareketlerinde yavaşlama ve konsantrasyon bozukluğu  olmaya başlamıştır. Bunun üzerine Aya'yı annesi doktora götürür ve gerçek yüzlerine vurulur. Aya kötü bir hastalığa yakalanmıştır. İlerde yürüyemeyecek, konuşamayacak, yazamayacak ve yemek yiyemeyecektir. Daha gençliğinin baharında olan Aya bu kadar çabuk mu hayattan kopmalıydı?


Aya'nın arkadaşı olan ve aslında Aya ile birbirlerini seven Haruto da her zaman ona yardım etmeye çalışmıştır. Diziyi izlemek isteyenlere ufak bir not: Gerçek hayatta Aya'nın hayatına Haruto gibi biri girmemiştir. Aya, aşık olmanın ne demek olduğunu merak eden bir kızdır. Annesine hep bu konuda sorular sorarmış. Fakat kendisi aşık olacak zamanı bile bulmadan dünyadan ayrıldı. Bunun üzerine annesi en azından dizide bir sevgilisi olsun diye düşündü ve Haruto yaratıldı.


Beni dizi boyunca en çok üzen sahnelerden biri yukarıdakidir. Hastalığının ilerlemesinin sonucunda Aya artık tekerlikli sandelye ile okula gitmeye başlar. Okuldaki arkadaşları bir süre sonra bundan rahatsız olmaya başlar ve Aya onları öğretmen ile konuşurken duyar. Gitmeye çalışan Aya'ya Haruto yardım eder ve ikisi de en sonunda dayanamayıp ağlarlar.

Gerçek hayatta da dizide de Aya 25 yaşında ölür. Hakkında yapılan tüm yapımlar Aya Kito'nun günlüklerinden uyarlanmaktadır.

1 Litre Gözyaşı dizisinde kullanılan müzikler de harikaydı.

Bunlardan birincisi Remioromen - Konayuki'dir. Şarkıyı çevirenlere teşekkürler.



Diğer şarkı ise okul korosunda söylenen şarkıdır.



Şarkının orijinali yine Remioromen'den:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder